Keskipohjanmaa: Kaikella on aikansa

01.03.2024 klo 17:00
Kolumni julkaistiin Keskipohjanmaassa 1.3.2024.

Ilmoitin 18. tammikuuta, että asetun ehdokkaaksi kesäkuussa pidettäviin eurovaaleihin. Haluan puolueen puheenjohtajana tehdä kaikkeni varmistaakseni, että RKP onnistuu säilyttämään paikkansa Euroopan parlamentissa.

Kansallisessa politiikassa tilanne on samalla haastava. Suomen taloustilanne on heikentynyt, ja hallituksella on edessään valtavan vaikea tehtävä. Meidän on neuvoteltava ratkaisuista, joilla maan talous saadaan tasapainoon. Kyse tulee olemaan miljardiluokan sopeutuksista, joihin tarvitaan sekä lisäleikkauksia että veronkorotuksia.

Tiesin, että edessämme on äärimmäisen vaikea kevät, kun ilmoitin ehdokkuudestani. En myöskään halunnut, että EU-vaalit jäisivät varjoon. Siksi pyrin löytämään ratkaisun, joka ei heti käynnistäisi puheenjohtajakilpailua puolueen sisällä. Valitettavasti tavoittelemaani työrauhaa ei syntynyt. Olen koko ajan halunnut toimia parhaaksi katsomallani tavalla RKP:n näkökulmasta. Tiistaina olikin äärimmäisen vapauttavaa kertoa, etten asetu ehdolle puolueen puheenjohtajaksi seuraavassa puoluekokouksessa.

Minut valittiin RKP:n puheenjohtajaksi kesäkuussa 2016, ja minulla on ollut ilo johtaa puoluetta menestykseen useassa vaalissa. Tällä hetkellä minulla on kunnia toimia opetusministerinä, ja viihdyn tässä tehtävässä hyvin. Mutta kaikella on aikansa.

Maamme pitkäaikaisimpana oikeusministerinä olen vienyt läpi muun muassa historiallisen seksuaalirikoslainsäädännön uudistuksen sekä lukuisia toimenpiteitä ylivelkaantumisen torjumiseksi. Yli kymmenen vuoden ajan olen työskennellyt saamelaiskäräjälain uudistamiseksi, ja nyt meillä on vihdoin yksimielinen hallituksen esitys eduskunnassa. Isoin yksittäinen päätös, jota olen ollut mukana tekemässä, oli kuitenkin Suomen päätös hakea Nato-jäsenyyttä. Nyt Suomi on puolustusliiton jäsen, ja kaikki parlamentit ovat myös hyväksyneet Ruotsin jäsenyyshakemuksen.

Tärkeintä on, että jatkamme yhteiskuntamme kehittämistä yhdessä. Myös Euroopalla on edessään suuria ratkottavia asioita, ja olen valmis työskentelemään yhtenäisen ja toimintakykyisen EU:n puolesta.

On ensiarvoisen tärkeää, että EU pysyy koossa, Ukrainan tukeminen jatkuu, Putin joutuu vastuuseen ja turvallisuutemme vahvistuu. Suomen ja Euroopan on myös pärjättävä kansainvälisessä kilpailussa. Haluan tehdä töitä sen eteen, että Brysselissä ymmärretään, että esimerkiksi metsä on meille suomalaisille tärkeä ja että meidän pitää yhdessä tehdä kestäviä ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

 

Oikeusvaltiota on puolustettava joka päivä, ja EU:n on jatkossakin vahvistettava demokratiaan, oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksiin perustuvaa arvopohjaansa. Tämä on minulle ja RKP:lle tärkeää. Oikeusvaltion periaatteita rikkovien maiden on myös maksettava siitä.

Tällä viikolla Alexander Stubb on astunut virkaansa Suomen 13. tasavallan presidenttinä. Hänen työnsä keskiössä tulee olemaan maamme ulkopolitiikan johtaminen yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Tässä haastavassa maailmanpoliittisessa tilanteessa ja nyt kun Suomi on Naton jäsen, tämä tehtävä on jopa entistäkin merkittävämpi. Toivotan uudelle tasavallan presidentille Stubbille viisautta ja menestystä. Lopuksi haluan myös kiittää Sauli Niinistöä hänen erinomaisesta työstään tasavallan presidenttinä näiden kahdentoista vuoden ajan.

Anna-Maja Henriksson
Opetusministeri, RKP:n puheenjohtaja