Anna-Maja Henriksson: Pohjanmaalle tärkeitä investointeja tiestöön, kulttuuriin ja kasvuun

12.12.2023 klo 11:00
Sillä on suuri merkitys, että RKP on mukana hallituksessa, ja tämä on jälleen konkreettinen osoitus siitä.

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on tänään esitellyt luettelon hankkeista, joille myönnetään niin sanottuja joululahjarahoja. Listalla on monia Pohjanmaan kannalta tärkeitä hankkeita, joiden eteen RKP ja Ruotsalainen eduskuntaryhmä ovat tehneet pitkään työtä. Muun muassa Furuholmintien ja Eteläisen Luodontien välisen liikenneympyrän suunnitteluun osoitetaan 200 000 euroa, ja Purmontielle myönnetään 250 000 euroa. Lisäksi 190 000 euroa osoitetaan valtatie 8:n älykkään liikenteen kehittämishankkeen käynnistämiseen.

–  Sillä on suuri merkitys, että RKP on mukana hallituksessa, ja tämä on jälleen konkreettinen osoitus siitä. Furuholmintien ja Eteläisen Luodontien välinen risteys on ollut jo pitkään uudistamisen tarpeessa. Risteys on usein ruuhkainen, ja erityisesti kevyen liikenteen osalta tarvitaan uusia ratkaisuja. Myös panostukset valtatie 8:aan, joka on vientirannikon logistiikalle elinehto, ovat erittäin tervetulleita. Toimiva infrastruktuuri on elinvoimaiselle maaseudulle välttämätön. Alueen väestölle ja elinkeinoelämälle on tärkeää, että tiet ovat kunnossa, Henriksson sanoo.

Pohjanmaalla on myös useita muita ilahduttavia panostuksia, jotka hyödyttävät koko aluetta ja elinkeinoelämää. Määrärahaa osoitetaan esimerkiksi Kokkola-Pietarsaaren lentokentän sähköistämiseen (300 000 euroa) ja Uudenkarlepyyn Vexalantien ja Monäsintien osittaiseen kunnostamiseen (500 000 euroa). Henriksson kertoo myös, että RKP:n ja KD:n välinen yhteistyö infrastruktuuripanostusten osalta on toiminut erittäin hyvin.

Henriksson on tyytyväinen myös siihen, että Jacobstads Wapen -replika saa 100 000 euron avustuksen kunnostukseen, jotta kaljaasi voi jälleen purjehtia.

– Jacobstads Wapen on uskomattoman tärkeä ja ainutlaatuinen osa suomalaista merenkulun historiaa. Kunnostus on tärkeää alueen matkailun kannalta, mutta myös kaupungin ja koko alueen vankan merihistoriallisen osaamisen vaalimiseksi, Henriksson sanoo. Hän toivoo, että tulemme nyt näkemään Jacobstads Wapenin jälleen täydellä purjeella vierailemassa satamissa pitkin Suomen rannikkoa.

Näiden määrärahojen lisäksi rahaa on myönnetty myös koulutus- ja kulttuuritarkoituksiin, jotka hyödyttävät koko Suomen ruotsinkielistä väestöä. Näitä ovat muun muassa avustukset Nuorten Yrittäjyys ja talous NYT:lle (100 000 euroa), esittävän taiteen kiertueverkostolle Klockriketeaternille (95 000 euroa) ja Uuden sirkuksen keskus Cirkolle (70 000 euroa). Lisäksi Rikosuhripäivystykselle osoitetaan 200 000 euroa.

– Yrittäjyyteen ja kulttuuriin on panostettava jatkuvasti, erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Siksi olen hyvin iloinen siitä, että eduskunta panostaa juuri tähän, Henriksson sanoo.

Bloggen
Eduskunta SFP RKP