HBL: För Finland är det viktigt att ha en god relation till USA, oberoende av vem som sitter i Vita huset

28.10.2020 kl. 08:35
Kolumnen publicerades i HBL 28.10.

För fyra år sedan var jag i Las Vegas för att följa med den amerikanska presidentvalsrörelsen och den sista debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump. SFP satt i opposition här hemma, och jag bedömde att det fanns ett mervärde i att besöka USA just då. Det fanns det.

Under resan träffade jag bland annat företrädare för olika tankesmedjor, statsförfattningsprofessorer samt representanter för medborgarsamhället. Alla trodde att Clinton skulle bli vald. Alla hade fel.

Inför den sista debatten sände CNN live utanför debattplatsen hela dagen. Anhängare till båda sidor hade samlats med plakat och banderoller. Jag gick fram till två äldre kvinnor i vita cowboy-hattar som uppenbart stödde Trump. Vi började prata och jag frågade varför de valt att stöda Trump trots hans nedvärderande uttalanden om kvinnor. Svaret kom direkt: "Man kan inte lita på Clinton, hon höjer skatterna och dessutom är det viktigt att få en abortmotståndare till Högsta domstolen."

"Hur ser ni då på USA:s roll i utrikespolitiken då det gäller hela världssamfundet?" frågade jag vidare. Svaret var avmätt: "Det berör inte oss, det är inte en viktig fråga." Jag kände mig halvt chockad. Samtidigt öppnade diskussionen mina ögon. Så här tänkte många amerikaner. I politik ska man inte ta något för givet. Något som är självklart för dig kan för någon annan vara fullständigt oklart för att inte säga omöjligt.

För Finland är det viktigt att ha en god relation till USA, oberoende av vem som sitter i Vita huset. Det gäller också efter det kommande presidentvalet mellan Joe Biden och Donald Trump. För oss är det också viktigt att det internationella samarbetet fungerar på bred front.

I lördags firade vi att FN uppnått 75 år. Allt arbete för fred och frihet som världssamfundet gjort under dessa år är otroligt viktigt. Samtidigt vet vi att säkerhetsrådets sammansättning och de permanenta ländernas vetorätt ofta kan göra FN alltför tandlöst. Det finns ett uppenbart behov att förnya och effektivera FN. Till det krävs vilja, och där har alla stormakter med USA i spetsen en central roll.

En annan organisation som behövs och vars roll blivit viktigare under det senaste året är WHO. Det ligger i hela världens intresse att WHO kan göra ett gediget arbete för att motverka pandemier och förebygga hälsorisker. Min förhoppning är att vi efter presidentvalet i USA skulle se ett större intresse också för att stärka det avtalsbaserade internationella samarbetet.

USA är ett tudelat land. Tvåpartisystemet genomsyrar hela samhällsdebatten och partitillhörigheten kan till och med få människor inom samma familj att bryta kontakten. Medierna är också starkt polariserade. Fox News har en tydlig republikansk agenda medan CNN har en tydlig demokratisk agenda. Valsystemet gynnar den kandidat som får flest röster i en delstat, vilket betyder att den kandidat som sammanlagt fått flest röster inte alltid vinner. Så gick det i valet senast. Men det systemet vill man ha.

Slutligen, varför är presidentvalet i USA intressant för oss? Varför sätts så mycket fokus på ett val vi inte kan rösta i? Svaret är givet. Det har betydelse för Finland, för Europa och för hela världen vem som sitter vid spakarna i världens mest inflytelserika ovala rum.

 

Anna-Maja Henriksson,
Justitieminister och SFP:s partiordförande