Keskipohjanmaa: Haasteita ja mahdollisuuksia

26.08.2023 klo 10:00
Kolumni julkaistiin Keskipohjanmaa-lehdessä 26.8.2023.

Nyt on venetsialaisviikonloppu ja kesä lähenee loppuaan. Hienoja kesäpäiviä on tullut vietettyä. Silti minun on todettava, että kolme viikkoa sitten päättynyt kesälomani oli erikoisin loma, joka minulla on koskaan ollut.

Kesän aikana olemme RKP:ssä joutuneet pohtimaan Suomen poliittista ja hallituksen sisäistä tilannetta hyvin vakavin mielin sen jälkeen, kun eräiden perussuomalaisten ministereiden rasistisia kirjoituksia oli tullut ilmi. Minulla on ollut hallituksen sisäisiä kokouksia ja keskusteluita eduskuntaryhmän kanssa. Olen myös antanut kymmeniä haastatteluita. RKP:n eduskuntaryhmä on suhtautunut tilanteeseen äärimmäisen vakavasti ja olemme edellyttäneet, että hallitus ja sen jokainen ministeri yksiselitteisesti irtisanoutuvat rasismista.

Jos tilanteessa haluaa nähdä jotain hyvää, niin se on, että me nyt keskustelemme rasismista ja tunnistamme sen olemassaolon Suomessa. Yhdessä meidän on tehtävä kaikkemme, jotta se kitketään pois.

Hallituksen asettama työryhmä valmistelee parhaillaan hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. RKP:lle on tärkeää, että tiedonanto on selkeä, että Suomessa on nollatoleranssi rasismille ja että tiedonantoon sisältyy konkreettisia toimenpiteitä tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimenpiteille on myös varattava riittävä rahoitus. Tiedonannon valmistuttua tulemme tekemään kokonaisarvion tilanteesta.

 

Vaikeasta tilanteesta huolimatta on todettava, että hallitusohjelmassa on paljon hyviä asioita. Suomen menestys ja kansainvälinen kilpailukyky perustuvat korkeaan osaamiseen. Opetusministerinä iloitsen siitä, että panostamme perusopetukseen sekä perustaitojen, eli luku-, kirjoitus- ja laskutaidon vahvistamiseen. Annamme työrauhaa ja lisää aikaa sekä oppilaille että opettajille muun muassa siten, että kasvatamme perusopetuksen vähimmäistuntimäärää laajentamatta opetussuunnitelmaa. Uudistamme myös oppimisen tuen lainsäädännön, jotta riittävä tuki turvataan ja opettajien hallinnollinen taakka kevenee.

Minulla on ilo toimia myös pohjoismaisen yhteistyön ministerinä. Tällä viikolla pidin puheenvuoron suurlähettiläskokouksessa, jossa korostin pohjoismaisen yhteistyön merkitystä. Pohjoismaat ovat arvoiltaan, agendoiltaan ja toimintatavoiltaan lähin viiteryhmämme, ja yhteistyöllä on kansalaisten vahva tuki.

Suomen etu on yhä syvenevä Pohjoismaiden yhteistyö, ja visiona meillä on olla maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Meidän on rakennettava lisää siltoja Pohjoismaissa, sekä kuvaannollisesti että mahdollisesti myös käytännössä. Ei ole sattumaa, että tuoreessa hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että Merenkurkun (Vaasa–Uumaja) kiinteästä yhteydestä laaditaan selvitys.

Toimivia liikenneyhteyksiä tarvitaan myös Suomen sisällä. Hallitusohjelmassa on selkeä kirjaus siitä, että Finavian nykymuotoinen lentoasemaverkko säilytetään, ja tämä koskee myös Kokkola-Pietarsaaren lentoasemaa. Huoltovarmuuden, vientiteollisuuden ja matkailun kannalta tärkeistä lentoyhteyksistä on huolehdittava.

 

Yleisestä tilanteesta riippumatta syksyt ovat aina tapahtumarikkaita politiikassa. Ennen eduskuntavaaleja totesin, että haluamme viedä Suomea eteenpäin, ei taaksepäin. Tämä työ jatkuu.

 

Anna-Maja Henriksson

RKP:n puheenjohtaja, opetusministeri