Henriksson: Vihdoin maksuhäiriömerkintöjen säilytysaika lyhenee!

13.05.2022 klo 11:42
Tasavallan presidentti on tänään allekirjoittanut kauan odotetun lain, jolla lyhennetään maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa vain yhteen kuukauteen velan maksamisen jälkeen. Oikeusministeri ja Suomen Ruotsalaisen kansanpuolueen puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson antoi lakiesityksen eduskunnalle lähes vuosi sitten.
Nykyisen lain mukaan esimerkiksi ulosottotietoja säilytetään luottotietorekisterissä kolme vuotta.

- Maksuhäiriömerkintä voi esimerkiksi vaikeuttaa vuokra-asunnon saamista, vakuutuksen ottamista tai joissakin tapauksissa jopa työpaikan saamista. Jotta tilanne olisi oikeudenmukaisempi taloudellisiin vaikeuksiin joutuneille, Suomen Ruotsalaiselle kansanpuolueelle on ollut tärkeää lyhentää maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa. Viime vuodet pandemian ja muiden taloudellisten epävarmuustekijöiden vuoksi ovat olleet vaikeita. Tämä uudistus helpottaa monien toipumista ja arkea, sanoo oikeusministeri ja puolueen puheenjohtaja Henriksson.

Kun muutokset tulevat voimaan, maksuhäiriömerkinnät käsitellään erillään toisistaan. Uusi maksuhäiriömerkintä ei enää pidentäisi edellisen merkinnän voimassaoloaikaa.

-Tänään lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Jokainen meistä on tietysti vastuussa omasta taloudestaan, mutta elämä ei aina suju niin kuin olemme toivoneet: yhtäkkiä voi joutua työttömäksi tai talous voi heikentyä esimerkiksi sairauden tai läheisen kuoleman vuoksi. Uuden lain myötä tilanne velallisen näkökulmasta helpottuu huomattavasti verrattuna nykypäivään, Henriksson sanoo.

Maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikaa koskeva lainmuutos tulee voimaan 1. joulukuuta 2022.