LEHDISTÖTIEDOTE 12.12.2007

12.12.2007 klo 17:03
Anna-Maja Henriksson kysyy syömishäiriöhoidosta
Mitä hallitus aikoo tehdä, jotta syömishäiriöpotilaat saisivat hoitoa ajoissa ja jotta hoito omalla äidinkielellä turvattaisiin, kysyy kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (rkp) kirjallisessa kysymyksessään, jonka hän jätti 12.12.07.

– Vaikka tietyt palvelut syömishäiriöpotilaille tarjotaan ruotsiksi eri puolilla maata, mm. Vaasan keskussairaalassa, puuttuu erikoistunut laitoshoito, jossa henkilöstö on koulutettu tarkoitukseen ja hoito voidaan antaa ruotsiksi ympäri vuorokauden. Vaikeasti sairastuneita syömishäiriöpotilaita on jopa lähetetty Pohjanmaalta Ruotsin Huddingen sairaalaan hoitoon, vaikka maksusitoumus HYKS:ltä ei ole saatu, sanoo Henriksson.

– Tässä sairaudessa, hoito omalla äidinkielellä on erityisen tärkeää, koska äidinkieli toimii myös apuvälineenä tervehtymis-prosessissa.

Henriksson painottaa, että syömishäiriöihin sairastuneiden ihmisten määrä lisääntyy. Ongelma ei koske vain tyttöjä ja nuoria naisia, myös poikia sairastuu. Joka kymmenellä nuorella maassamme, on ollut ongelmia syömisen suhteen, ja 2,2% koko väestöstä on joskus elämässään sairastunut anoreksiaan, juuri julkistetun tutkimuksen mukaan.

– Esille on myös tullut, että hoitoa ei ole pystytty tarjoamaan, hoitotakuun asettaman määräajan puitteissa. Tällä hetkellä uhkana on, että syömishäiriöstä kärsivillä potilailla tauti kroonistuu ja että jonossa olevia potilaita kuolee, sanoo Henriksson.