Talousarvio ja toivelista!

13.12.2007 klo 16:59
Eduskunnan tämän vuoden viimeisellä viikolla käsiteltiin valtion talousarviota. Eduskunta on jakanut noin 45 miljardia euroa, jotta yhteiskunta pyörisi myös ensi vuonna ja kansalaiset saisivat tarvitsemansa palvelut
Eduskunnan tämän vuoden viimeisellä viikolla käsiteltiin valtion talousarviota. Eduskunta on jakanut noin 45 miljardia euroa, jotta yhteiskunta pyörisi myös ensi vuonna ja kansalaiset saisivat tarvitsemansa palvelut.

Ensi vuonna nousevat muun muassa kansaneläkkeet ja opintotuki. Perintöveroa lievennetään, yksinhuoltajien lapsilisiä korotetaan ja kunnat saavat noin 750 miljoonaa euroa enemmän kuin tänä vuonna. Tässä muutama esimerkki niistä hyvistä parannuksista, jotka sisältyvät talousarvioon, ja joidenka puolesta olemme ruotsalaisessa eduskuntaryhmässä työskennelleet. On toki selvää, että lisätarpeita on monella alalla, eikä niitä kaikkia voida toteuttaa nyt. Tähän liittyy myös politiikanteko budjettikäsittelyn yhteydessä.

Hallitus haluaa harjoittaa vastuullista talouspolitiikkaa. Vastuun kantaminen tarkoittaa myös rajojen asettamista. Opposition taas ei tarvitse välittää rajoista. Heidän on aina mahdollista tarjota yli ja ehdottaa uutta määrärahaa. Rkp hallituspuolueena ei voi tukea oppositiota ja heidän toivelistaansa. Se tie olisi kohtalokas jos todella haluaa saavuttaa tulosta. Ja me haluamme tietysti saavuttaa tuloksia. Sen teemme parhaiten harjoittamalla hallituksen sisällä rakentavaa politiikkaa, jossa voimme saada kannatusta niissä kysymyksissä, jotka ovat tärkeitä meille. Ennen kuin mentiin talousarvioäänestyksiin, hallituspuolueet (keskusta, kokoomus, vihreät ja rkp) sopivat myös, että pidämme yhtä. Tämä tarkoitti, että tiesimme etukäteen, ettei yksikään opposition ehdotuksista menisi läpi.

Mitä nyt esimerkiksi Pietarsaaren satamaväylän ruoppauksen suhteen tulee, meidän on nyt vakuutettava hallituskumppaniemme hankkeen välttämättömyydestä. Vain tällä tavalla voimme saada rahaa irtoamaan. Tietoinen tästä ja tietoinen siitä, että perussuomalaisten ehdotus ruoppauksen määrärahoista ei saisi juuri lainkaan tukea, äänestin hallituksen kanssa. Sama koskee myös Vaasa-Seinäjoki radan sähköistämistä. Käsi sydämellä, kuinka monien uskotte olevan kiinnostunut näistä hankkeista Vaasan vaalipiirin ulkopuolella? Siksi on myös näissä kysymyksissä löydettävä yhteisymmärrys hallituksen piirissä. Ilman sitä ei tule mitään. Ymmärrän, että tämä voi vaikutta merkilliseltä ja ehkä epäloogiselta, mutta politiikka on myös taktiikkaa. On viisaampaa toimia niin, että tuloksia voidaan saavuttaa myöhemmin, kuin toimia niin että tulevaisuuden mahdollisuuksia huomattavasti vaikeutetaan.

Viime viikolla kävelin 12-vuotiaan tyttäreni kirjoittama toivelista käsilaukussani. Yhtäläisyys valtion talousarvion käsittelyn ja toivelistan välillä on selvä. Kummassakaan tapauksessa ei voida toteuttaa kaikkea. Aina on kuitenkin mahdollista toteuttaa joku toivomus. Niin myös tänä jouluna.

Hyvät lukijat. Haluan lopuksi kiittää teitä kaikkia siitä palautteesta, jonka olen saanut tämän vuoden aikana ja kaikista teidän yhteydenotoistanne. Ne ovat hyvin arvokkaita minulle. Toivotan teille kaikille oikein hyvää uutta vuotta!

Anna-Maja Henriksson