Uuden hallituksen synnytystuskat

22.05.2011 klo 13:21
On kulunut kuukausi eduskuntavaaleista. Vaalit jotka kertaheitolla mullistivat suomalaisen politiikan kentän. Ei koskaan aikaisemmin, mikään puolue ole kasvattanut kannatustaan niin, että eduskuntapaikat ovat lisääntyneet kolmellakymmenelläneljällä kansanedustajalla.
On kulunut kuukausi eduskuntavaaleista.  Vaalit jotka kertaheitolla mullistivat suomalaisen politiikan kentän. Ei koskaan aikaisemmin, mikään puolue ole kasvattanut kannatustaan niin, että eduskuntapaikat ovat lisääntyneet kolmellakymmenelläneljällä kansanedustajalla. Samalla kuin perussuomalaiset kokivat ennätyksellisen vaalivoiton, kaikki muut puolueet paitsi RKP menettivät paikkoja.

On selvää, että toimintakykyisen hallituksen kokoaminen vaalien jälkeen on ollut ja on edelleen hyvin haasteellinen tehtävä. Hallitustunnustelija, Jyrki Kataisella onkin ollut erittäin työläisiä päiviä ja viikkoja vaalien jälkeen. Ensin Portugali-paketti piti saada ”pakettiin”. Siinä onnistuivat Kokoomus ja SDP löytämään yhteisen sovintoratkaisun. Äärettömän tärkeä aisa, tilanteessa jossa koko Eurooppa odotti Suomen kantaa ja seuraavaa askelta.

Suomi on vuosien varrella onnistunut rakentamaan itselleen maineen maana johon voi luottaa, ja maana joka pyrkii ongelmien ratkaisuihin, ei niiden synnyttämiseen. Näin meidän pitääkin jatkaa. Tosiaan se ei tarkoita, että aina pitäisi olla luokan mallioppilas, ei myöskään EU:ssa. Mutta, on syytä muistaa, että Suomi on pieni maa, joka on erittäin riippuvainen viennistä ja siten ympäröivästä maailmasta. Joten jo meidän itsekkäät intressit puhuvat sen puolesta, että toimitaan niin, että myötävaikutetaan mahdollisimman vakaan tilanteen pysymiseksi maailman rahoitusmarkkinoilla. Laaja talous- ja finanssimarkkinakriisi tietäisi meillä työttömyyden kasvua ja yhä suurempia ongelmia kansantalouden tasapainottamisessa.



Eduskunnan enemmistön löydettyään toisensa Portugaliratkaisussa, Timo Soini ilmoitti jäävänsä puolueensa kanssa oppositioon. Ja näin käy politiikassa, vaikka kuinka olisi vaalivoittaja, jos ei pysty kompromisseja tekemään. Mikään puolue ei voi yksin sanella maamme suunnan, siihen tarvitaan aina enemmistö. Ja nyt kävikin niin, että Perussuomalaiset jäivät vähemmistöön tässä asiassa yhdessä Vasemmistoliiton kanssa.

Nyt perjantaina käynnistyi hallitusneuvottelut kuuden puolueen pohjalta. Voidaan olettaa, että neuvotteluista tulee vaikeita, jo taloudellisesta tilanteesta johtuen. Mutta mikään ei ole niin vaikeaa, ettei tulokseen voitaisi päästä, kunhan vain tahtoa riittää. Jokaisen puolueen on valmistauduttava siihen, että kaikkea mitä tahtoo ei voi saada. Kuitenkin tähän maahan tarvitaan nyt toimintakykyinen hallitus. Synnytyksiä on helpompia ja vaikeampia, tämä pätee myös hallituksen syntymiseen. Mutta kyllä se, siitä. Jää kuitenkin nähtäväksi, jos uusi hallitus myös synnytyksen jälkeenkin on kuuteen puolueeseen perustuva.

Anna-Maja Henriksson

kansanedustaja

RKP